Cel puţin 36 de persoane au fost ucise miercuri în atacurile israeliene care au vizat oraşul milenar Palmyra din centrul Siriei, a anunţat Ministerul sirian al Apărării.

Atacurile, care au vizat oraşul modern adiacent ruinelor greco-romane, au fost cele mai mortale din Siria de la intrarea în conflict deschis a Hezbollahului libanez şi a Israelului la 23 septembrie.

„Inamicul israelian a efectuat un atac aerian (..) care a vizat mai multe clădiri din oraşul Palmyra din deşertul sirian, ucigând 36 de persoane, rănind peste 50 şi provocând pagube materiale importante (…)”, a precizat ministerul într-un comunicat.

La rândul său, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a raportat „atacuri israeliene care au vizat trei zone distincte din Palmyra”, inclusiv un depozit de arme în apropierea zonei industriale, unde locuiesc familii de luptători pro-iranieni.

Potrivit OSDH, unul dintre atacuri a vizat o reuniune a comandanţilor grupărilor iraniene prezente la Palmyra şi în deşertul sirian cu lideri ai mişcării irakiene pro-iraniene Al-Noujaba şi ai Hezbollah.

ONG-ul a oferit un bilanţ de 61 de morţi, dintre care 33 de luptători sirieni pro-iranieni, 22 de luptători non-sirieni, majoritatea irakieni din Al-Noujaba, şi patru membri ai Hezbollah-ului libanez, precum şi cel puţin 50 de răniţi.

Ministerul sirian de Externe a condamnat „în termenii cei mai fermi agresiunea brutală a Israelului împotriva oraşului Palmyra, care reflectă crimele continue ale sionismului împotriva ţărilor din regiune şi a popoarelor lor”.

Din 23 septembrie, Israelul şi-a intensificat atacurile împotriva Hezbollah în Liban, dar şi pe teritoriul sirian, unde puternica mişcare libaneză susţine regimul de la Damasc.

Oraşul Palmyra, aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO, care adăposteşte temple greco-romane milenare, a fost contolat de jihadiştii grupării Statul Islamic în plin conflict civil sirian, care l-au jefuit într-unul dintre cele mai mari dezastre provocate patrimoniului sirian.

Directorul general al Antichităţilor şi Muzeelor din Siria, Nazir Awad, a confirmat pentru AFP că templele greco-romane ale oraşului „nu au suferit pagube directe în urma atacurilor asupra zonei rezidenţiale din apropiere”. „Trebuie să efectuăm o anchetă la faţa locului pentru a confirma aceste observaţii”, a adăugat el.

De la începutul războiului civil din Siria, în 2011, Israelul a efectuat sute de atacuri împotriva ţării vecine, vizând armata siriană şi grupările susţinute de Teheran.



Sursa

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea de către dvs. a site-ului nostru cu partenerii noștri de rețele sociale, de publicitate și de analiză. View more
Accept