Celebrul tablou al lui René Magritte, „L’empire des Lumières” (1954), a fost adjudecat marţi seară la casa Christie’s din New York cu 121,2 milioane de dolari, stabilind un nou record pentru pictorul suprarealist belgian, relatează News.ro.
Pânza a fost scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii dedicate lucrărilor din colecţia Mica Ertegun, designerul de interioare şi colecţionarul de artă care a murit anul trecut la vârsta de 97 de ani.
Lucrarea a fost estimată de casă la 95 de milioane de dolari. Preţul, care include taxele Christie’s, a depăşit suma de 79,8 milioane de dolari care a fost plătită pentru o versiune din 1961 a „L’empire des Lumières” la Sotheby’s în 2022. (Înseamnă aproximativ 86,7 milioane de dolari, ajustată în funcţie de inflaţie).
Lucrarea este pe cale să devină lotul cel mai bine vândut al licitaţiilor Bellwether din Manhattan din această săptămână, dând un impuls pieţei de artă în dificultate.
Licitaţia a început la 75 de milioane de dolari, iar în doar câteva minute s-a apropiat de 100 de milioane de dolari, pe măsură ce acţiunea a încetinit. Doi ofertanţi prin telefon s-au duelat prin intermediul angajaţilor Christie’s, Alex Rotter şi Xin Li-Cohen. După aproape 10 minute de procedură, Rotter se afla pe primul loc cu o ofertă de 105 milioane de dolari, iar Li-Cohen a semnalat că interlocutorul său se retrage. Sala a izbucnit în aplauze. Prima cumpărătorului a adus totalul la 121,2 milioane de dolari.
Între 1949 şi 1964, Magritte a creat 17 versiuni ale „L’empire des lumières” în ulei, precum şi alte câteva variante în guaşă. (Un exemplar a fost vândut mai târziu în cursul serii în cadrul licitaţiei de artă dedicată secolului XX organizată de Christie’s pentru suma de 18,8 milioane de dolari). Fiecare înfăţişează aceeaşi scenă: O casă luminată din interior, înconjurată de siluetele negre ale copacilor, pe un cer albastru strălucitor, luminat de zi.
Cele mai bune 10 loturi ale artistului, listate în Artnet Price Database, includ patru variante ale L’empire des Lumières, dintre care trei oferite în ultimii doi ani. O altă versiune a tabloului este inclusă în marea expoziţie de suprarealism care se desfăşoară în prezent la Centrul Pompidou din Paris, cu ocazia celei de-a 100-a aniversări a mişcării.
„Este o imagine emblematică pentru Magritte, pentru suprarealism şi pentru arta modernă”, a declarat dealerul de artă newyorkez Emmanuel Di Donna, care a promovat diverşi artişti suprarealişti. „Unele opere de artă transcend mişcarea şi aceasta este una dintre ele. Recunoaşterea mărcii Magritte este incredibil de puternică”.
În 2011, Di Donna a împrumutat lucrarea de la Ertegun pentru expoziţia inaugurală a galeriei sale din Manhattan şi a afişat-o pe coperta catalogului expoziţiei. „Această pictură este una dintre cele mai bune din grup, dacă nu chiar cea mai bună”, a spus el.
Ertegun a cumpărat tabloul în 1968, potrivit Christie’s. De-a lungul anilor, a împrumutat-o pentru expoziţii în Franţa, Elveţia, Austria, Canada şi Japonia.