Indiferent de natura problemelor ce apar în viețile noastre, există nenumărate instrumente ce pot ajuta la navigarea lor și chiar la vindecarea traumelor profunde, transgeneraționale. Interviu cu psihologul Carmen Podar.
Constelațiile familiale sunt un astfel de instrument, despre care discutăm cu psihologul Carmen Podar. Carmen este practicantă a psihoterapiei Gestalt și facilitator de constelații familiale la Centrul EKA din București, primul hub din România dedicat stării de bine sub toate formele sale.
Carmen Podar răspunde celor mai frecvente întrebări despre constelații familiale și cum ne pot ajuta acestea să ne îmbunătățim viața.
Ce sunt traumele transgeneraționale și cum ne influențează ele viața?
Trauma transgenerațională reprezintă un eveniment perceput ca fiind copleșitor, care nu a fost pe deplin integrat din punct de vedere emoțional și a cărui încărcătură emoțională este transmisă de-a lungul generațiilor. În urma ei, biologic, se petrece o modificare în expresia genelor, influențând răspunsurile emoționale și comportamentale ale generațiilor următoare.
Cum te ajută constelațiile familiale să-ți vindeci traumele profunde?
Cum ajută constelațiile familiale la procesarea și vindecarea suferinței? Cum ai descrie experiența unei prime sesiuni?
Este o experiență profund emoțională. Sesiunea începe cu o discuție – clientul detaliază tema pe care dorește să o exploreze. Poate fi legată de probleme relaționale, dezechilibre fizice sau chiar provocări profesionale.
Susținut de facilitator, clientul formulează o intenție, apoi alege fie anumite persoane din grup, fie anumite figurine, în cazul unei constelații individuale. Acestea vor fi puse simbolic în reprezentare pentru câțiva membri familiei, de exemplu.
Pot fi observate și înțelese astfel dinamicile emoționale din sistemul familial al clientului, care pot sta la baza dezechilibrului. Pot fi obținute noi perspective și înțelegeri asupra situației.
Sesiunea se încheie, de obicei, cu o scurtă discuție despre ceea ce a fost descoperit și despre modul în care înțelegerile pot fi integrate în viața de zi cu zi.
Este nevoie de pregătire înainte de a veni la constelații familiale?
E important să fie clară tema pe care dorești să o explorezi, iar intenția poate deveni clară și pe parcursul discuției cu facilitatorul.
Nu este nevoie să fi făcut altă formă de terapie înainte sau să ai o experiență directă cu spiritualitatea sau credința. Tot ce ai nevoie este o minte curioasă. Ce recomand după o sesiune de constelații este și o ședință sau două cu un psihoterapeut, pentru a procesa cu blândețe ceea ce ai trăit în constelație.
Interviu cu psihologul Carmen Podar
Care sunt primele rezultate pe care le poate observa cineva?
Majoritatea menționează o senzație imediată de ușurare și pace, dar și claritate. De multe ori, schimbările imediate sunt subtile, dar devin mai evidente pe măsură ce trec zilele sau săptămânile. Uneori, un blocaj dispare aproape „misterios”, fără un efort conștient.
Cum ajută constelațiile familiale în cazul dificultăților în cuplu?
Constelația poate releva adevărata dinamică din spatele dezechilibrului ce afectează relația. Fie o pierdere majoră suferită de cuplu, fie o dinamică din sistemul familial al unui dintre ei sau al amândurora.
Când reușești să pui deoparte holograma suferinței ce se interpune între tine și partener/ă, iubirea și acceptarea pot curge liber. Cuplul poate să revină în armonie sau partenerii se pot despărți onorând ceea ce au creat împreună.
Ce traume transgeneraționale descoperite în cadrul constelațiilor influențează viața de cuplu, din experiența ta?
Relațiile de cuplu dificile ale părinților, o lungă istorie de război între parteneri, despărțiri dureroase, pot crea loialități inconștiente. Îți poți sabota inconștient o relație frumoasă pentru că ai un anumit model în familie căruia îi rămâi credincios
Pot constelațiile să ajute la rezolvarea unor probleme de sănătate?
Constelațiile pot oferi perspective noi asupra legăturii dintre emoții și fizic. Anumite boli pot fi asociate cu traume transgeneraționale. Un caz obișnuit este acela al unor probleme digestive care reflectă dificultăți de „asimilare” a unui eveniment traumatic.
Evident că o constelație familială nu poate fi tratament, însă poate ajuta la o așezare emoțională ce facilitează vindecarea sau acceptarea unui diagnostic.
Ce blocaje emoționale ai observat cel mai des la clienții tăi?
Cele mai frecvente sunt frica de abandon, lipsa valorii personale, dificultatea de a accepta iubirea, oglindind multă suferință transgenerațională neașezată și neîncheiată. Prin constelații, poți privi cu inima tiparul care se repetă de la o relație la alta, îl poți accepta și desface.
Ce sfaturi ai oferi cititorilor care simt că au dificultăți emoționale moștenite sau care nu par să își găsească liniștea în viața de zi cu zi?
Pot doar să împărtășesc parcursul meu: când am simțit că doare și că nu mai reușesc singură, am cerut sprijin. Vă doresc fiecăruia să vă găsiți timp și disponibilitate să vă priviți inima. Eu am simțit că merită.
Dacă vrei să încerci și tu metoda constelațiilor familiale, pe Carmen Podar o găsești la Centrul EKA.