Mulți români țin postul Crăciunului, însă nu o fac corect. Preotul Vasile Ioana avertizează că unii oameni consumă alimente care nu sunt permise. Dacă mulți oameni se abțin de la carne sau produse lactate în post, e bine să știți că și pâinea e pe lista alimentelor interzise.

Vasile Ioana, preot: „Lăcomia pântecelui e un păcat. De aceea ar fi bine ca miercurea și vinerea să nu mănânci nimic până la ora 3 sau să ai disciplina celor două mese pe zi. Postul înseamnă să nu mănânci pâine, carne, lapte, ouă. Postul adevărat înseamnă purificare, dar el trebuie însoțit de fapta bună”.

Postul Crăciunuluo care reproduce postul de 40 de zile pe care l-a ţinut Moise pe muntele Sinai pentru a primii Tablele Legii, a început vineri și va dura șase săptămâni. Postul durează până în seara zilei de 24 decembrie, inclusiv, conform Agerpres și crestinortodox.ro.

Ca fel de postire, Postul Naşterii Domnului este de asprime mijlocie (ca şi cel al Sfinţilor Apostoli).

Pe toată durata postului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză, dar nici derivate ale acestora, cu excepția zileleor cu dezlegare la pește.

După rânduiala din pravile, în timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează lunea, miercurea şi vinerea, până la Ceasul al IX-lea (orele 15.00-16.00) când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte fără untdelemn; marţea şi joia se mănâncă legume fierte, drese cu untdelemn şi se bea vin, iar sâmbăta şi duminica se îngăduie şi peşte afară de perioada dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru.

Dacă lunea, marţea sau joia cade serbarea unui sfânt cu doxologie mare se dezleagă la peşte, iar miercurea şi vinerea în acest caz se dezleagă la untdelemn şi vin, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Dacă se întâmplă miercuri şi vineri praznicul unui sfânt cu priveghere (5, 6, 9, 12 şi 13 decembrie), ori hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin. Dezlegare la peşte se dă, de asemenea, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea.

În ce zile va fi dezlegare la pește în postul Crăciunului:

Joi, 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică)

Sâmbătă, 23 noiembrie

Duminică, 24 noiembrie

Luni, 25 noiembrie (Sărbătoarea Sf. Grigorie Decapolitul)

Sâmbătă, 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântul Andrei)

Duminică, 1 decembrie

Marți, 3 decembrie (Sărbătoarea Sf. Gheorghe)

Joi, 5 decembrie (Sărbătoarea Sf. Sava)

Vineri, 6 decembrie (Sărbătoarea Sfântul Nicolae)

Sâmbătă, 7 decembrie

Duminică, 8 decembrie

Joi, 12 decembrie

Sâmbătă, 14 decembrie

Duminică, 15 decembrie

 

 



Sursa

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea de către dvs. a site-ului nostru cu partenerii noștri de rețele sociale, de publicitate și de analiză. View more
Accept