Ombudsmanul public al Georgiei, Levan Ioseliani, a acuzat marți poliția că a aplicat tortură persoanelor arestate în timpul a șase zile de mari proteste de stradă împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Levan Ioseliani, al cărui rol este de a apăra drepturile cetățenilor, a declarat că el și funcționarii săi au întâlnit persoane supuse „celui mai dur tratament” de către poliție.

„În cele mai multe cazuri, aceștia au suferit răni grave în zona feței, a ochilor și a capului, ceea ce practic exclude chiar și posibilitatea ca poliția să fi folosit de fiecare dată forța necesară și proporțională împotriva lor”, a declarat el.

„Locul, caracterul și gradul leziunilor creează impresia credibilă că poliția folosește metode violente împotriva cetățenilor pentru a-i pedepsi. Violența intenționată și severă în scopul pedepsirii constituie un act de tortură”.

Reuters a solicitat comentarii din partea guvernului și a partidului de guvernământ Visul Georgian, dar niciunul nu a răspuns.

Statele Unite au condamnat anterior utilizarea „forței excesive” împotriva protestatarilor. Însă prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a lăudat în repetate rânduri poliția pentru reacția sa, afirmând că aceasta a dat dovadă de mai mult profesionalism decât omologii săi din Europa și SUA.

Țara cu 3,7 milioane de locuitori a fost cuprinsă de criză încă de joia trecută, când Georgia a anunțat că oprește negocierile cu UE și renunță la orice finanțare din partea blocului până în 2028.

Georgia a fost unul dintre cele mai pro-occidentale state succesoare ale fostei Uniuni Sovietice, însă criticii acuză guvernul că a abandonat acest curs și că îl îndreaptă mai degrabă spre Rusia. Criza este urmărită îndeaproape la Moscova, Bruxelles și Washington.

Manifestanții s-au adunat marți seară pentru a șasea noapte consecutivă de proteste, fără a se întrevedea un sfârșit al crizei. Într-un eșec pentru criticii guvernului, Curtea Constituțională a Georgiei a refuzat marți să examineze un proces prin care se solicita anularea rezultatelor alegerilor parlamentare din 26 octombrie. Acestea au fost câștigate oficial de Georgian Dream cu aproape 54% din voturi, însă opoziția susține că au fost afectate de fraudă.

Prim-ministrul Kobakhidze a acuzat demonstranții că încearcă să organizeze o repetare a revoluției „Maidan” din 2014, care a înlăturat un președinte pro-rus din Ucraina, dar a declarat că aceasta „s-a încheiat deja”. El a afirmat că organizatorii au încercat să preia puterea și vor fi aduși în fața justiției.

Președintele georgian Salome Zourabichvili, un critic pro-UE al partidului de guvernământ care susține protestele, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că nu a existat nicio tentativă de revoluție, iar singura cerere a protestatarilor a fost reluarea alegerilor.

Criza are loc după luni de tensiuni și o deteriorare a relațiilor Georgiei cu Occidentul, deoarece partidul de guvernământ a impus legi despre care criticii spun că sunt draconice și de inspirație rusă. Guvernul susține că acestea sunt necesare pentru apărarea suveranității țării.



Sursa

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea de către dvs. a site-ului nostru cu partenerii noștri de rețele sociale, de publicitate și de analiză. View more
Accept