Liderul USR și candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a publicat un articol în presa ucraineană despre consolidarea flancului estic, la 1000 de zile război în Ucraina.
„România se află astăzi într-un moment crucial, în care provocările globale și regionale necesită claritate a scopului și acțiuni decisive.
Războiul din Ucraina a adus ororile conflictului la ușa noastră, remodelând dinamica geopolitică a Europei de Est. În același timp, recenta alegere a lui Donald Trump în Statele Unite a trezit din nou întrebări despre relațiile transatlantice și securitatea pe termen lung a flancului estic al NATO.
Pentru România, aceste evoluții reprezintă atât o provocare descurajantă, cât și o oportunitate unică de a deveni lider în peisajul de securitate în evoluție al Europei.
Fiind unul dintre cei mai estici membri ai Uniunii Europene și ca aliat NATO la marginea Mării Negre, România a fost întotdeauna semnificativă din punct de vedere strategic. Dar astăzi, poziția noastră geografică ne plasează în prima linie a apărării Europei, agresiunea rusă făcând din regiunea Mării Negre un punct cheie de aprindere”, explică Lasconi, în Kyiv Post.
„Această apropiere a forțat România să adopte o poziție proactivă, exemplificată de sprijinul nostru ferm pentru Ucraina. De la facilitarea tranzitului de cereale până la furnizarea de ajutor militar critic, cum ar fi sistemul de rachete Patriot, România a demonstrat că nu este doar un consumator de securitate, ci un contribuitor net.
Cu toate acestea, acest moment necesită mai mult decât gesturi de solidaritate.
Pentru a asigura stabilitatea în regiunea noastră, România trebuie să investească în propria infrastructură de securitate. Dezvoltarea bazei aeriene NATO din Dobrogea, acum una dintre cele mai mari ale alianței, este o realizare semnificativă, dar nu este suficientă.
România trebuie să-și modernizeze forțele armate, să-și extindă capacitățile de apărare cibernetică și să se pregătească pentru natura evolutivă a războiului, care îmbină din ce în ce mai mult strategiile convenționale, cibernetice și informaționale. O apărare națională robustă întărește nu numai România, ci întreaga alianță NATO.
Contribuțiile României la securitatea regională se extind și asupra rolului său în cadrul Uniunii Europene. Războiul din Ucraina a accelerat trecerea UE de la o entitate pur economică la un actor geopolitic, iar România este bine poziționată pentru a modela această transformare. Cadrul de cooperare structurată permanentă (PESCO) al UE și Fondul European de Apărare oferă oportunități de integrare a industriei de apărare a României în inițiative paneuropene mai mari. Prin participarea la proiecte comune de cercetare și inovare, România poate promova progresele tehnologice, susținându-și în același timp economia”, arată Lasconi, care avorbit și despre relația SUA-România.