Deși a doua vacanță școlară se apropie, cardurile educaționale, în valoare de 500 de lei, au început să fie încărcate doar în câteva județe din România. Aceste carduri, destinate familiilor cu venituri mici sau fără venituri, oferă sprijin pentru achiziționarea de rechizite și haine pentru elevii și preșcolarii care provin din medii defavorizate.

Ajutoarele au început să fie distribuite de la 18 noiembrie, deși ele ar fi trebuit să fie folosite la începutul anului școlar pentru achiziționarea materialelor necesare.

Potrivit Ordonanței nr. 83/2023, părinții sau tutorii copiilor trebuie să depună o cerere la secretariatul școlii în primele săptămâni ale anului școlar 2024-2025 pentru a beneficia de acest ajutor. Începând din 18 noiembrie, cardurile educaționale au început să fie încărcate în județe precum Dâmbovița, Sălaj, Botoșani, Sibiu, Neamț, Iași, Bacău și Vrancea, conform mesajelor primite de Edupedu.ro de la părinți, scrie romaniatv.net.

Cardurile sunt destinate exclusiv achiziționării de rechizite (caiete, stilouri, articole de papetărie, ghiozdane etc.) și articole de vestimentație necesare pentru frecventarea școlii și grădiniței. Acestea nu pot fi folosite pentru retrageri de numerar sau pentru alte scopuri și sunt valabile doar pe teritoriul României și în unitățile afiliate.

Conform reglementărilor în vigoare, părinții au avut timp până la 23 octombrie pentru a depune cererile, iar până la 1 noiembrie datele beneficiarilor au fost transmise Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). În pofida acestui termen, procedura s-a prelungit, iar unii părinți încă nu au primit cardurile, în condițiile în care în anul școlar 2023-2024 procesul de distribuire a fost mult întârziat.

Un alt subiect de confuzie îl reprezintă pragul de venit pentru familiile care beneficiază de aceste tichete educaționale. Ministerul Investițiilor a precizat că pentru acest an, cererile pot fi depuse pe tot parcursul anului școlar, iar sprijinul va fi acordat doar pentru elevii care se încadrează în anumite criterii sociale.

În ceea ce privește numărul beneficiarilor, acesta a crescut constant, ajungând la 527.108 de elevi și preșcolari în anul 2023-2024, dublându-se față de anul anterior. Însă, anul trecut, cardurile au ajuns la părinți abia la sfârșitul lunii ianuarie, după o întârziere semnificativă. În plus, unii părinți din ultimele săptămâni de școală din 2023 nu primiseră încă ajutoarele financiare.

În contextul întârzierilor și al procedurilor complicate, ministerele implicate sunt așteptate să ia măsuri pentru a îmbunătăți gestionarea acestui program, care își propune să sprijine educația copiilor din familii defavorizate, însă ajutoarele ajung mult mai târziu decât ar fi necesar.



Sursa

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea de către dvs. a site-ului nostru cu partenerii noștri de rețele sociale, de publicitate și de analiză. View more
Accept