Fermieri francezi au lansat marţi o operaţiune de anvergură în apropierea frontierei franco-spaniole, prin instaurarea unui baraj pe Autostrada A9 pentru a bloca camioanele cu marfă care vin din Spania, dar au lăsat să treacă autoturismele, a constatat un jurnalist AFP, conform Agerpres.

 

Veniţi cu tractoarele şi automobilele personale, manifestanţii au început să solicite documentele şoferilor de camion cu numere de înmatriculare spaniole, pentru a le controla încărcătura.

Protestatarii sunt, în principal, membri ai Coordination rurale (CR), al doilea mare sindicat agricol francez care ameninţă cu acţiuni mult mai dure.

„Vom bloca A9, dar şi depozitele de carburanţi, porturile şi centrele de achiziţie. Vrem să provocăm haos şi o penurie alimentară”, a avertizat Serge Bousquet-Cassagne, unul dintre liderii sindicatului Coordination rurale (CR). Potrivit acestuia, Autostrada A9 este artera prin care un fluviu de fructe şi legume ajunge în Franţa din Spania şi protestatarii intenţionează să blocheze această arteră timp de mai multe zile.

 

 

Autostrada A9 este o axă rutieră crucială pentru comerţul între peninsula iberică şi restul Europei. Aproximativ 10.000 de camioane trec zilnic între Franţa şi Spania pe această autostradă.

Convoiul de tractoare şi vehicule a plecat de la Béziers (sud-vest) în jurul orei locale 07.00 (06.00 GMT) şi a avut nevoie de peste cinci ore, rulând pe un singur fir al autostrăzii, pentru a ajunge la frontieră.

Motivul protestului: acordul de liber schimb UE-Mercosur

 

 

Agricultorii sunt nemulțumiți de acordul de liber schimb UE-Mercosur care ar urma să ducă la majorarea importurilor din America de Sud, ceea ce va afecta sectorul agricol din Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană pare hotărâtă să semneze, până la finele acestui an, un acord de liber schimb cu ţările latino-americane din Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay), spre nemulţumirea Franţei, care refuză să semneze acest acord în forma actuală.

Acordul va permite în special ţărilor latino-americane să livreze mai multă carne de vită, pui sau zahăr fără drepturi vamale în Europa.

Mai multe ţări europene, printre care se numără Spania şi Germania, vor ca acordul să fie încheiat, pentru că el va favoriza exporturile de automobile, echipamente sau produse farmaceutice din Uniunea Europeană.

Însă fermierii francezi se tem de concurenţa incorectă a produselor care nu vor fi supuse normelor de mediu sau sanitare stricte care sunt în vigoare în Europa.

Acest acord între cele 27 de state membre UE şi ţările Mercosur este negociat de mai mult de 20 de ani iar încheierea pare iminentă, potrivit ţărilor care susţin acordul.

„Franţa spune nu şi Franţa nu este singura care refuză acordul cu Mercosur. Ceea ce trebuie să obţinem este să ne folosim de dreptul de veto la nivel european prin aducerea laolaltă a unui număr maxim de ţări din UE”, a explicat ministrul francez al Agriculturii, Annie Gennevard.

Pentru a bloca acordul, Franţa trebuie să strângă o minoritate de blocaj în cadrul Consiliului European. Chiar dacă Polonia şi Austria şi-au exprimat în mod regulat opoziţia faţă de acest acord de liber schimb, este nevoie de cel puţin patru state membre pentru a forma o minoritate de blocaj.



Sursa

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea de către dvs. a site-ului nostru cu partenerii noștri de rețele sociale, de publicitate și de analiză. View more
Accept